Jumelage Oberhausen

Prijsuitreiking Vredesposterwedstrijd 2021

Vredesposter “We zijn allemaal verbonden”

 

Zinè Abbas van basisschool Korkodaris in Venray heeft de Lions Vredesposterwedstrijd 2021 gewonnen. De prijs werd woensdagmiddag uitgereikt in de Schouwburg te Venray.

Er deden dit jaar zo’n 240 kinderen van de groepen 7 en 8 van zes basisscholen uit Venray en omstreken mee aan de internationale Vredesposterwedstrijd. De wedstrijd wordt al meer dan 30 jaar  in bijna 200 landen ter wereld georganiseerd door de Lionsclubs. Sinds 1994 doet Nederland mee aan deze internationale wedstrijd. Een van de doelen van Lions Clubs International is “het tot stand brengen en in stand houden van een geest van begrip tussen de volkeren van de wereld”. 

Het doel van de tekenwedstrijd is om kinderen in de leeftijd van 11 tot 13 jaar aan te moedigen om over Vrede en met name dit jaar over het thema ”We are all connected: We zijn allemaal verbonden” na te denken en te discussiëren. In de tekenles en de momenten dat ze op school even vrij waren, vertolkten ze hun gedachten in symbolen. Elke school selecteerde de drie beste posters per groep. Drieëntwintig posters werden rond de herfstvakantie in de bibliotheek van Venray geëxposeerd. In die periode konden kinderen stemmen welke poster voor hen de mooiste was; dat werd de Publieksprijs. Intussen wees de jury de beste poster per school aan en bepaalde zij welke drie posters de allermooiste waren.

Op 3 november was het zover. De makers van de mooiste poster per school en de uiteindelijke winnaars waren uitgenodigd voor een feestelijke bijeenkomst in de schouwburg van Venray. Ouders, broertjes/zusjes, juf of meester konden meekomen. Ze werden namens beide Venrayse Lionsclubs welkom geheten. Marco Schelbergen, president van LC Venray, legde de geschiedenis van de Peace Poster Contest ofwel Vredesposterwedstrijd uit. De prijzen werden uitgereikt door locoburgemeester en wethouder Cor Vervoort. Tijdens de prijsuitreiking gaven twee leerlingen, Malou Lammens en Ellen Jansen, van muziekdocent Geert Nellen een miniconcert.

Het juryrapport zegt over de winnende tekening van Zinè Abbas van de Krokodaris uit Venray:

“We zijn allemaal verbonden” wordt op deze poster origineel verbeeld door mensen uit alle windstreken in een luchtballon. De wind bepaalt waar ze naar toegaan. Het idee van de luchtballon, de opbouw en invulling maken het tot een bijzonder originele tekening.

De tweede prijs ging naar Aselya Alagöz, eveneens van BS Krokodaris en de derde prijs naar Riva Willemssen van Basisschool Eigenwijs in Oirlo. Koen de Jong, eveneens van BS Eigenwijs, won de Publieksprijs en kreeg een speciale vermelding van de vakjury. De overige schoolwinnaars waren Julia Biozek van BS Krokodaris met speciale vermelding, Jenna van Abswoude van BS de Meulenbeek, Liz Wijnhoven van BS de Klimboom, Lars Loonen van BS de Lier en Miek Renkens van BD Megelsheim.

De posters van de regionale prijswinnaars dingen mee met die uit andere streken van Nederland.  De beste poster van ieder land gaat naar het gebouw van de Verenigde Naties in New York om samen met winnaars van andere landen beoordeeld te worden. De prijsuitreiking van de hoofdprijs vindt plaats tijdens de Lions VN Dag in maart 2022. Dan is de volgende Vredesposterwedstrijd alweer in volle voorbereiding. De Venrayse Lionsclubs zien er nu al naar uit.