Peace Poster Contest Achtergrondinformatie en spelregels 2021

Achtergrondinformatie:

Lions Clubs International organiseert dit jaar voor de 34e keer de Peace Poster Contest (PPC), de VREDES POSTER WEDSTRIJD voor kinderen in de gehele wereld.

Deelname staat open voor kinderen die op 15 november 2021 11, 12 of 13 jaar oud zijn. Honderdduizenden kinderen wereldwijd geven in de vorm van een Poster uiting aan hun gevoelens over Vrede. Achter elke tekening zit een bijzonder kind met haar of zijn ervaringen. Het is heel ontroerend om te zien wat hen beweegt. 

Een van de doeleinden van Lions Clubs International is het tot stand brengen en in stand houden van een geest van begrip tussen de volkeren van de wereld. Dit is ook de missie van de VN. Vandaar dat de prijsuitreiking plaatsvindt op de Lions-VN dag in maart. In ons district 110CO deden in het afgelopen jaar zes Clubs en 39 scholen met circa 1.130 kinderen mee. 

Het thema van dit jaar (2021-2022) is  “We are all connected: We zijn allemaal verbonden”. Na de zomervakantie begint het posterfestijn.

Inspiratiebronnen voor onze deelnemende jongeren om creatief, in kleur uiting te geven aan het thema van dit jaar zouden de vrede in de wereld, maar vooral ook dichterbij, in je eigen stad of dorp, wijk en straat, familie en gezin of zelfs vrede in jezelf kunnen zijn. Daarnaast hebben we ook te maken met de uitgebreide sociale en maatschappelijke gevolgen van de Corona-virus pandemie, die juist op het leven van alle jongeren zo’n grote invloed hebben. 

Onder leiding van de leerkracht maken de leerlingen hun poster in de periode begin-schooljaar tot aan de herfstvakantie. De werkzaamheden kunnen natuurlijk ook thuis gebeuren. De school kiest de drie beste posters per groep. Leden van de Lionsclubs halen de posters op en leggen die voor aan een club- en een vakjury. De posters worden ook tentoongesteld in de bibliotheek van Venray waar het publiek ook zijn oordeel kan geven. De winnende posters (maximaal 3 per club) worden toegelaten tot de volgende rondes, namelijk de districts-, nationale- en wereldprijsronde. 

Voor de plaatselijke, regionale en landelijke winnaars zijn er leuke prijzen. En de mondiale winnaar wordt vorstelijk beloond. 

Spelregels:

  • Het kind dat de poster maakt moet 11, 12 of 13 jaar zijn op 15 november 2021, dus geboren zijn tussen 16 november 2008 en 15 november 2010.
  • Het formaat mag niet kleiner zijn dan 33 x 50 cm en niet groter dan 50 x 60 cm. Deze Amerikaanse maten wijken af van de voor ons gebruikelijke formaten (bijv. A3), daar moet dus goed op worden gelet!                
  • Er mag gebruik gemaakt worden van pen, krijt, (kleur)potloden, markers, inkt, houtskool, verf, pastel. Viltstifttekeningen geven vaak goede resultaten. Krassen met kleurpotlood niet. Eventueel (indien nodig) fixeren.
  • Er mag niks op de poster geplakt of vastgemaakt worden, er mogen geen woorden of cijfers op staan (geen naam). Er mag maar door één leerling en deze alleen zelf aan gewerkt worden.
  • Er mogen geen foto’s of computerwerk worden gebruikt en de poster mag niet driedimensionaal worden uitgewerkt
  • Originaliteit: Het kopiëren van bestaande tekeningen/posters leidt tot diskwalificatie.
  • Op de achterkant, links boven voornaam en achternaam van de leerling, adres, geboortedatum en de naam van de school

Verdere wetenswaardigheden: 

De wedstrijd voor de Lionsclubs Venray staat open voor alle leerlingen van groep 7 en 8.  Mocht een poster in aanmerking komen voor de (inter-) nationale prijs dan moet de leerling wel voldoen aan de door de Internationale Lions Organisatie gestelde leeftijdseis. 

Leden van de Lions Clubs Venray en Venray Peelparel komen de posters tussen woensdag 06 en vrijdag 08 oktober 2021 bij de scholen ophalen.

Tussen zaterdag 16 en zaterdag 30 oktober 2021 worden de posters in de bibliotheek te Venray tentoongesteld. Hier kan door het publiek gestemd worden voor de beste poster. De poster met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs.

Deelnemers staan toe dat hun tekening, naam en foto door alle afdelingen van Lions Clubs Internationaal gebruikt worden voor promotie- en publicatiedoeleinden. 

De rechten van de ingeleverde posters vallen toe aan de Lionsorganisatie. 

Deze en andere informatie over de Lions Vredesposter Wedstrijd is ook terug te vinden op www.lionsvenray.nl